Főoldal » Esettanulmány » Costa Coffee esettanulmány

Cégnév: L-Coffee Kft. (Costa Coffee kávézók)
Fő tevékenység: Italszolgáltatás
Forgalom: 2045 M Ft
Dolgozói létszám: 109 fő

Costa Coffee esettanulmány

Az L-Coffee Kft. 2011-ben alakult, a brit Costa kávéház lánc magyarországi képviselője, 29 üzlettel itthon, főként Budapesten és környékén.

 

“A BI rendszer bevezetése mindjárt a projekt kezdetekor heti 1,5 napnyi munka kiváltását jelentette”

Az L-Coffee Kft. az egyes kávézóik (Costa Coffee) forgalmát egymástól függetlenül rögzítő kasszarendszereik leváltására keresett központosított üzleti intelligencia megoldást. A Dyntell Bi rendszer bevezetése mindjárt a projekt kezdetekor heti 1,5 napnyi munka kiváltását jelentette a cég számára: az üzletekben futó kasszarendszerek működtetésével immáron gyűjthető, feldolgozható, elemezhető adatokat generálnak a dolgozók. A BI révén az adatok folyamatosan mentődnek az adatbázisba, majd zárás végén automatikusan feltöltődnek a BI szerverre, így adatforrásként kerülnek felhasználásra a BI rendszerben.

Milyen problémára, kérdésekre nyújt megoldást a BI rendszer?

A Dyntell BI végzi a kasszagépek forgalmi adatainak feldolgozását, közel 30 telephely különálló adatbázisának adatait feldolgozva és megjelenítve közös nézeteken. A rendszer ezzel jelentősen leegyszerűsíti az adatok összevetését, a bolthálózaton belül a menedzsment az értékesítési adatokat rendszerezetten és azonnal fel tudja használni a döntéshozatalhoz. Értékesítési riportok készülnek termékkategóriánként, boltonként és időszakonként.

Míg korábban a cég Excelben vezette a napi munkát, addig immár a BI rendszer segítségével nagymértékben csökkenteni tudják az emberi munkaerő felhasználását. A logika ugyan hatékonyan épült fel, azonban a feladat komplexitása túlnőtte az Excel által nyújtott lehetőségeket. A BI-ban ugyanez a logika került implementálásra, kiegészítve azzal, hogy az új megoldás már csatlakozik az összes bolt adatbázisához, így mindig az aktuális adatok kerülnek elemzésre, feltöltési idő nélkül.

Példa egy speciális BI megoldásra

A raktárkezelő programban felvitt forrásjegyzék adatok és a kasszagépek forgalmi adatai alapján az L-Coffee számára készült egy speciális funkció is, amely révén a BI kiszámolja a felhasznált alapanyag mennyiséget, majd ezt kiexportálja egy megadott útvonalra. Innen a raktárkezelő program az adatokat beimportálja és a fájloknak megfelelően csökkenti az alapanyagok raktárkészletét.

Az ’Alapanyag-kiadás’ BI nézet feladata, hogy az üzletekből összegyűjtött napi forgalom alapján a receptúráknak megfelelően meghatározza az alapanyag-szükségletet, átadja a Dyntell ERP-nek, ami aztán a BI által kapott adatok alapján automatikusan rögzíti az alapanyag-felhasználást anyagkiadás bizonylatokon. Ennek köszönhetően a ERP-ben rögzített beszerzések mellett elérhetőek a fogyások is, így a cégvezetés mindig naprakész raktári készletet láthat. A megoldás egyediségét az adja, hogy a rendszer képes kezelni a továbbra is egymástól független kasszarendszerekből érkező forgalmat.

Az egyes üzletek külön-külön adatforrásként vannak jelen a rendszerben, és minden adatforrásban szerepel egy adathalmaz, amely a kasszarendszerekből származó forgalmat gyűjti tétel szinten. A 20 üzletből érkező nyugtaadatok, vagyis az adatforrások az adattárban gyűlnek, ahonnan a Dyntell BI segítségével többek között egységesen lehet feldolgozni az adatokat, vizualizálni a mozgásokat. (A nyugtákon természetesen nem csak késztermékek szerepelnek, hanem sok esetben alapanyagok és tovább értékesített termékek is.)

Gyakran előfordulnak olyan értékesítések, amelyek során a vendég egy forgalmazott terméken módosítást kér, például a kávét nem tehén tejjel kéri, hanem szója tejjel. Ezeket nevezi az L-Coffee módosítóknak, amik külön kerülnek rögzítésre a kasszarendszerben, így lekérdezni is külön tudjuk őket. A módosítókhoz kapcsolódóan is jelen van egy-egy adathalmaz az üzletek adatforrásaiban, melyeket a „Módosítók (gyűjtő)” nevű adattáras adathalmaz gyűjt össze. A módosítók mögött is cikk (felhasznált anyag) és mennyiség párok állnak.

Az alapanyag-szükséglet meghatározását egy fontos lépés előzi még meg: az összevonás. A fentebb bemutatott mozgásokat tartalmazó adathalmazok nyugtatétel szintűek, tehát elemi mozgásokat tartalmaznak, melyekből a 29 üzlet esetén több mint 10,000 is lehet egy kiemelkedő forgalommal bíró napon. A korábbiakban ismertetett adathalmazok az üzletlánc teljes forgalmát tartalmazzák, például csak értékesítésből több millió tételt évente. Ha ehhez az adatmennyiséghez kapcsolnánk a receptúrát/forrásjegyzéket, egy óriási adathalmazt kapnánk, melynek lekérdezése rendkívül hosszadalmas lenne. Ezért a kezelhetőség miatt az elemi rekordokat ajánlott összevonni dátumra, boltra, termékre, stb. egy gyűjtőbe, amely tartalmazza az értékesítéseket, a módosítókat és az indokokat is dátumra, üzletre, termékre összevontan.

A megfelelő jogosultságú felhasználók levél formájában kapnak értesítést az adat-szinkronizáció tényéről is, melynek elmaradása esetén azonnal tudnak intézkedni.

Mely részlegeket szolgálja ki?

Az értékesítés, marketing, logisztika, pénzügy és a vezetés egyaránt napi szinten használja a szoftvert. Leghasznosabbak a heti értékesítési riportok.

Cégnév: L-Coffee Kft. (Costa Coffee kávézók)
Fő tevékenység: Italszolgáltatás
Forgalom: 2045 M Ft
Dolgozói létszám: 109 fő

KÉRJ INGYENES
ÜZLETI RENDSZER FELMÉRÉST

A látogatás során szakértőnk felméri, hogy a cég jelenlegi informatikai rendszere mennyire tudja ellátni információval a döntéshozókat.


Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ösztönös cégvezetés helyett válaszd az adatelemzést.
Hozz megalapozott üzleti döntéseket a megfelelő időben, a megfelelő adatok alapján.

1117 Budapest INFOPARK, Gábor Dénes u. 2. D/I

4024 Debrecen, Csapó utca 28. Pulykakakas irodaház

info@dyntellbi.hu

KAPCSOLATFELVÉTEL
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot.

Copyright 2019 © Dyntell Magyarország

ERP

MESTERSÉGES INTELLIGENCIA / BI


Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot.Ne vegyél robotot! – Itt az igazi Ipar 4.0

Ne vegyél robotot! – Itt az igazi Ipar 4.0

Mi az Ipar 4.0? Képzelj el egy önvezető autót, ami nem csak a munkába visz el, hanem amíg Te dolgozol megtankol és bevásárol az áruházban, majd érted jön a munkaidő végén. És most képzeld el a gyártó cégedet, amint önmagát vezeti. Meghozzá azokat az operatív...

További cikkek >


Elég jó vezető vagy a céged új szintre emeléséhez?

Elég jó vezető vagy a céged új szintre emeléséhez?

Gino Wickman szerint szinte minden vállalkozó szembesül a cégvezetés során az alábbi 5 frusztrációval (ezek még nem a tesztkérdések) (https://www.amazon.com/Traction-Get-Grip-Your-Business/dp/1936661837) A kontroll hiánya: Nem tartod ellenőrzésed alatt az idődet, a...

További cikkek >

További cikkek >


Ne vegyél robotot! – Itt az igazi Ipar 4.0

Ne vegyél robotot! – Itt az igazi Ipar 4.0

Mi az Ipar 4.0? Képzelj el egy önvezető autót, ami nem csak a munkába visz el, hanem amíg Te dolgozol megtankol és bevásárol az áruházban, majd érted jön a munkaidő végén. És most képzeld el a gyártó cégedet, amint önmagát vezeti. Meghozzá azokat az operatív...

További cikkek >F.M.F. esettanulmány

Az F.M.F. Fém-és Műanyagfeldolgozó Kft. 1991-ben alakult Püspökladányban. Termékeik közt találhatók folyadékgyűjtők, kiegyenlítő tartályok, légtartályok, hidrogéntároló tartályok és szerelt hűtőberendezések. 2017-ben a céget megvásárolta az amerikai, 30 Mrd USD bevételű Johnson Controls cégcsoport.SCADA ESETTANULMÁNY

A SCADA Kft.-t két, több évtizedes olajipari tapasztalattal bíró mérnök, Papp Zoltán és Tornyi László alapította 1995-ben azért, hogy ipari termelő vállalatok számára irányítástechnikai, mérnöki szolgáltatásokat nyújtsanak. 2014-re a vállalat 100%-os tulajdonrészt szerzett az ugyancsak ipari…FELFÖLDI Édességgyártó esettanulmány

A Felföldi Édességgyártó Kft.-t 1986-ban alapította Felföldi József tulajdonos. Ma a gyártás közel 12.000 nm-en folyik több mint 350 alkalmazottal, és 40 országra kiterjedő exporttal. Egyre szélesedő portfóliójuk révén édességgyártó tevékenységük szinte minden kontinenst elér.