FŐOLDAL | Cégvezetés | A magyar cégvezetők 5 főbűne

A magyar cégvezetők 5 főbűne

Szerző: 2019. augusztus 13.

avagy mit használnak a multik annak kontrolljára, hogy a dolgozóik azzal foglalkoznak-e munkaidőben, amivel kellene?

Minden cégvezetőnek él egy kép a fejében a cégéről és annak működéséről. Amikor egy vezető a cégére gondol, látja az egyes embereket és részlegeket, ahogyan dolgoznak és termelik a bevételt, a profitot: ez azonban egy nagyon idealizált kép, a dolgok a valóságban biztosan állíthatom, nem úgy működnek a cégedben, ahogyan Te azt gondolod. A munkatársaid nem mindig azt és úgy csinálják, amit kellene, a termelő eszközök sem működnek szüntelen optimálisan. A multik abban különböznek Tőled, hogy folyamatosan kontrollálják a fogaskerekeket és optimalizálják a folyamataikat. Ez az írás arról szól, hogy hogyan teheted ezt meg Te is.

Nem gondolom azt persze, hogy bárki jobban értene ahhoz a tevékenységhez, amit Te most csinálsz. Azért vagy sikeres, mert ezt jól csinálod, és valószínűleg jó autód van, szép házad és bőséges profitod, amivel tudod biztosítani a folyamatos előrelépést. Miért kellene akkor változtatnod a jelenlegi folyamataidon?

A világ gyorsabban változik körülöttünk, mint valaha. Egyre gyorsuló tempóban nőnek ki a földből a versenytársak, és egy újabb pénzügyi válság is bármikor beüthet. A multik éppen azért nehezebben sebezhetők, mert rendkívül robosztus folyamatokat alakítottak ki a vállalatban, és azonnal észlelik, ha valami nem a megszokott rendben történik.

A magyar vállalatok termelékenysége sokkal kisebb, mint egy fejlett nyugati országban és a termelékenység növekedése a 2008-as válság körül a Visegrádi országokhoz képest is megtorpant (lásd alábbi ábra).

Lehet, hogy jobban csinálod a terméked/szolgáltatásod, mint a nyugati konkurenciád, de az majdnem biztos, hogy nem vagy annyira hatékony. Képzeld el hova juthatnál, ha kiszűrnéd a hibák nagyobb részét, ha igazán kihasználnád az erőforrásaidat és megolajoznád a folyamatokat a cégedben.

Amivel mindezt megteheted és amiben a multik nagyon profik, az a kontrolling, és annak professzionális eszköze a BI (Business Intelligence). Ez egy olyan szoftver, ami rá tud kapcsolódni a meglévő szoftvereidre: 

 • számlázás, 
 • készletnyilvántartás, 
 • könyvelés, 
 • bérszámfejtés, 
 • gépek használatának naplózásai, 
 • vagy akár az üzemi kameráid),

és egyrészt folyamatosan küldi Neked, hogy milyen hatékonysággal üzemelnek az egyes folyamatok, másrészt, ami még fontosabb, automatikusan figyelmeztet, ha valami nem a megfelelő úton halad

Egy ilyen rendszer sokszor már a bevezetésénél megtérül, mint ahogy történt ez annál az ügyfelünknél is, ahol az értékesítési bemutatón megmutattuk a ki nem számlázott szállítóleveleket. Meghökkentő, de ez több tízmilliós nagyságrend volt az elmúlt 3 évre összesítve. Mondanom sem kell, hogy a bemutatón ülő ügyvezető felpattant és azonnal vadul telefonálni kezdett.

Egy ilyen szoftver képes az emberi figyelmetlenségeket és hibákat kiegyenesíteni, mielőtt még azok bajt okoznának. Ráadásul a bevezetése sokkal gyorsabb és könnyebb, mint egy ügyviteli rendszeré, hiszen általa  akár néhány hét alatt jól üzemelő kontrolling rendszered lehet.

Az egyik nagy különbség tehát a multik és Te közötted, hogy a multik gondosan kialakított kontrolling rendszert használnak. Olyan rendszert, ami meggátolja abban a vezetőiket, hogy elkövessék az 5 főbűnt, amit Te valószínűleg nap mint nap elkövetsz.

1. főbűn – Van profitod és nem akarsz többet

Oké, ez nem hangzik valami jól, elismerem. De ha belegondolsz, itt csak arról van szó, hogy a nagyobb profittal több lehetőséget teremtesz a cégednek a fejlődésre és a védelemre támadások, külső hatások ellen, nem mellesleg, Neked is több marad a végén. 

Tudom, szuper autód van, jön a pénz a cégből, de hidd el, bármikor jöhet egy nehezebb időszak, amikor nem tudsz majd annyi árrést érvényesíteni, és a hatékonyabb folyamataid akkor fognak majd megtérülni csak igazán. 

Egy kontrolling és üzleti intelligencia rendszer segítségével valós önköltséget tudsz kimutatni. Nemcsak a beszerzési árat (vagy gyártó cégeknél alapanyagárak) vonod ki az eladási árból, hanem minden költséget:

 • bérköltség, 
 • rezsi költség, 
 • projektek költsége, 
 • fejlesztési költségek,
 • vevők késve fizetése, 
 • finanszírozás költsége stb. 

súlyozottan rá tudod terhelni az eladási árakra. Lézer pontossággal látni fogod, hogy melyik termékeden mennyi profitod van. Ezután több időt tudsz azokra a termékcsoportokra szánni, amiken a profitod nagyobb része bejön, de azt is tudod elemezni, hogyan tehető hatékonyabbá, ami nem termeli a profitot.

2. főbűn – Azt hiszed, hogy Te vagy a legjobb üzletember 

“Ne mondd meg nekem, hogyan kell csinálni ezt a bizniszt!” – Ó, hányszor hallottam ezt. Nyilván nem értek ahhoz az üzlethez, amit Te csinálsz, de azt tudom, hogy van egy szigorú szabályrendszer, amiben minden üzleti folyamatnak működnie kell. Ezek a szabályok szinte olyanok, mint a fizika törvényei. 

Feldobhatod a labdát kézzel, vagy szerkeszthetsz egy katapultot és azzal is kilőheted, de mindkét esetben ott a gravitáció, amit nem fogsz tudni kiiktatni az egyenletből, így a labda le fog esni. Véges tapasztalataid miatt nem gondolhatsz mindenre, és a baj sokszor a legváratlanabb irányból érkezik.

A multik már ismerik ezeket a törvényeket, és bele is van programozva a kontrolling rendszerükbe, illetve azt építik bele, hogy ha bármi nem a megfelelő irányba halad, akkor azonnal kapjanak figyelmeztetést. 

A jobb üzleti intelligencia rendszerek olyan testreszabható figyelmeztető rendszert tartalmaznak, ami automatikusan és azonnal figyelmeztet, ha valami nem a megfelelő mederben halad. Sokszor egy ilyen figyelmeztető rendszer a lean szemlélet gyakorlati megvalósulása, ugyanis ha bekövetkezik egy hiba (pl. az egyik értékesítő beszerzési ár alatt ad el), akkor beállítható a rendszerben, hogy a vezető azonnal kapjon az ilyen esetről üzenetet.

3. főbűn – Megbízol a dolgozóidban

 

Ez is rosszul hangozhat elsőre, de botor vagy, ha azt gondolod, a dolgozóid mindig azt és úgy csinálják, amit kell. Még a legjobb szándék mellett sem mindig igaz ez, ezért kell, hogy kontrolláld őket. A legjobb kontroll persze az lenne, ha mindig ott állnál az alkalmazottad felett, és néznéd, megfelelően csinálja-e a dolgát, de tudjuk, hogy ez fizikailag lehetetlen. 

Viszont egy rendszer képes arra, hogy a dolgozó által használt gépek naplófájljaiból, kameraképekből vagy épületen belüli nyomonkövetés segítségével pontosan kövesse, hogy az adott alkalmazott hol van és mit csinál, és amit csinál az az-e, amit a folyamat szerint neki éppen kellene. 

Az egyik fémipari ügyfelünknél gyakran előfordult, hogy a dolgozók bekapcsolták a CNC gépet és az orsó forgott, tehát az ügyviteli rendszer úgy látta, hogy dolgoznak, majd elmentek a kávézóba és  megbeszélték a tegnapi meccs eredményét a kollégákkal. A rendszerünk automatikusan összevetette a dolgozók helyét a tervezett tevékenységgel és a kávézóban töltött időket nem a munkaidőhöz írta, így persze a fizetés is jóval kevesebb lett. 

De a pozitív motivációra is van példa, amikor egy ilyen rendszer adataiból az derül ki, hogy az adott dolgozód teljesítményében romlás tapasztalható, akkor a HR-es egy plusz juttatással még vissza tudja hozni, mielőtt még elmenne a konkurenciához.

Egy jó üzleti intelligencia rendszer segítségével beállíthatók olyan riasztások is ezeken kívül, ami a dolgozóid adminisztrációs hibáira (véletlen vagy szándékos egyaránt) hívják fel azonnal a figyelmedet. Nagyon egyszerű meggátolni így azt is, hogy az átlagos (nyilvántartási) ártól jelentősen eltérően szerezzenek be egy cikket vagy szolgáltatást.

4. főbűn – Biztos vagy benne, hogy okosabb vagy a vevődnél

Ha a vevőd multi, akkor azért ne legyél ebben olyan biztos. Kedvenc történetem erre, amit az egyik fröccsöntő ügyfelem tulajdonosa mesélt egy üzleti tárgyalásáról. Behívták a multihoz, pontosan tudta, hogy a tárgyalás témája az áralku lesz. 

A stratégiáját arra építette fel, hogy egy excelben összeszedte azokat a költségeket, amelyek az adott terméket terhelik és a demó végén kimutatta, hogy olyan kis profit van az adott terméken, hogy ha az eladási árat csökkentik, akkor már veszteséges lesz a gyártás. A vevő beszerzési vezetője türelmesen végighallgatta a prezentációját majd megmutatta azokat a számokat, amiket az ő rendszere mutat az adott termékről. 

Mindezt nem excelben, hanem egy színes, jól áttekinthető grafikonon és kiderült, hogy a multi vevő sokkal pontosabban látja a termék profitját, mint a későbbi ügyfelem. A jászsági cégvezető elmondása alapján ez volt az utolsó lökés, ami miatt úgy döntött, hogy haladéktalanul bevezeti a Dyntell BI üzleti intelligencia rendszerünket. 

5. főbűn – Megérzésből döntesz

Nagyon sok vállalkozóval, cégtulajdonossal találkoztam már, aki egyenesen büszke volt arra, hogy cége vezetését ösztönösen csinálja, a döntéseket elsősorban érzésből hozza. Nem kérdés, hogy a sikeres vállalkozók egyfajta megmagyarázhatatlan érzékkel, üzleti ösztönnel rendelkeznek, amelynek köszönhetően sikeresen ráéreznek a piac igényeire, azonban kizárólag ösztönösen hozni döntéseket egy bizonyos cégméret felett már életveszélyes!

Gondolj csak bele, hogy egy 300 milliós éves árbevételű vállalkozásban a forgalom 1%-a 3 millió Ft, de egy 3 milliárdosnál már 30 millió Ft. Vajon tudsz-e 1%-os pontossággal ösztönösen dönteni? Ha 3 milliárdos céged van, és 5%-os pontossággal tudsz dönteni, belegondoltál-e már abba, hogy 150 millió Ft-ot kockáztatsz? Oké, mondhatod, de akkor hogyan és mi alapján hozzak döntéseket? 

A válasz egyszerű. Használd ugyanazt a kontrolling eszközrendszert, mint a multi cégek vezetői. Invesztálj az informatikai fejlesztésbe, mert az adataid már ott vannak, de senki nem nyeri ki az információt az adataidból. A pénzedet is befekteted, hogy profitot termeljen Neked, az adataid is képesek arra, hogy hasznot hajtsanak, csak elemezni kell őket. Nem csak duma az, hogy az adat az új korszakunk olaja. Építsd meg a saját olajkutadat!

A könyvelésed a NAV-nak és a bankodnak készül, Neked szinte semmi hasznos információd nincs belőle, akár ügyvezető, akár tulajdonos vagy. Fel kell építs egy olyan kontrolling rendszert, ami a valós számokat mutatja úgy, hogy ránézésre el tudd dönteni, adott esetben melyik a jó út. Naponta több tucat ilyen döntést hozol meg, amihez a számok most a fejedben vannak. Hidd el, sokkal stresszmentesebb lesz az életed, ha a valós adatokra támaszkodsz és nem csak a megérzéseidre.

Kérj ingyenes bemutatót és felmérést az alábbi gombra kattintva, ahol a kollégáim megmutatják Neked, hogyan szerezhetsz automatikus kontrollt a céged folyamatai felett.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

ÉRDEKEL A VÉLEMÉNYED:

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!
Név
Email
A TELJES ESETTANULMÁNY ELOLVASÁSÁHOZ KÉRLEK, IRATKOZZ FEL!
A TELJES ESETTANULMÁNY ELOLVASÁSÁHOZ KÉRLEK, IRATKOZZ FEL!
Név
Email
Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!
Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!
Név
Email
A TELJES ESETTANULMÁNY ELOLVASÁSÁHOZ KÉRLEK, IRATKOZZ FEL!
A TELJES ESETTANULMÁNY ELOLVASÁSÁHOZ KÉRLEK, IRATKOZZ FEL!
Név
Email
Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!
Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!
Név
Email
A TELJES ESETTANULMÁNY ELOLVASÁSÁHOZ KÉRLEK, IRATKOZZ FEL!
A TELJES ESETTANULMÁNY ELOLVASÁSÁHOZ KÉRLEK, IRATKOZZ FEL!
Név
Email
Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!
Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!
Név
Email
A TELJES ESETTANULMÁNY ELOLVASÁSÁHOZ KÉRLEK, IRATKOZZ FEL!
A TELJES ESETTANULMÁNY ELOLVASÁSÁHOZ KÉRLEK, IRATKOZZ FEL!
Név
Email
Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!
Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!
Név
Email
A TELJES ESETTANULMÁNY ELOLVASÁSÁHOZ KÉRLEK, IRATKOZZ FEL!
A TELJES ESETTANULMÁNY ELOLVASÁSÁHOZ KÉRLEK, IRATKOZZ FEL!
Név
Email
Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!
Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!
Név
Email
A TELJES ESETTANULMÁNY ELOLVASÁSÁHOZ KÉRLEK, IRATKOZZ FEL!
A TELJES ESETTANULMÁNY ELOLVASÁSÁHOZ KÉRLEK, IRATKOZZ FEL!
Név
Email
Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!
Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!
Név
Email
A TELJES ESETTANULMÁNY ELOLVASÁSÁHOZ KÉRLEK, IRATKOZZ FEL!
A TELJES ESETTANULMÁNY ELOLVASÁSÁHOZ KÉRLEK, IRATKOZZ FEL!
Név
Email
Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!
Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!
Név
Email
A TELJES ESETTANULMÁNY ELOLVASÁSÁHOZ KÉRLEK, IRATKOZZ FEL!
A TELJES ESETTANULMÁNY ELOLVASÁSÁHOZ KÉRLEK, IRATKOZZ FEL!
Név
Email
Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!
MI A BAJ AZ ÖSZTÖNÖS CÉGVEZETÉSSEL A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA KORÁBAN? - Dyntell BI előadás
2019. július 16. kedd | Hotel Continental, Budapest
Érdekel hogyan tehetsz szert versenyelőnyre az MI használatával?
Gyere el INGYENES előadásunkra!
2019. szeptember 19. csütörtök | Hotel Continental, Budapest
ÉRDEKEL, HOGY MI A BAJ AZ ÖSZTÖNÖS CÉGVEZETÉSSEL?
INGYENES workshopunkon megtudhatod!
Vezetéknév *
Keresztnév *
Email cím *
Telefonszám *
Utolsó nettó éves árbevétel *
Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!
Tevékenység *
A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező!
Vezetéknév
Keresztnév
Email
Telefonszám
Utolsó éves nettó árbevétel
Tevékenység
Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!
Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!
Név
Email
A TELJES ESETTANULMÁNY ELOLVASÁSÁHOZ KÉRLEK, IRATKOZZ FEL!
A TELJES ESETTANULMÁNY ELOLVASÁSÁHOZ KÉRLEK, IRATKOZZ FEL!
Név
Email
Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot!